Filip Bauwens, electrical engineer bij GIEC n.v.
Filip Bauwens is actief als electrical engineer bij GIEC n.v. in Lokeren. Het bedrijf is gespecialiseerd in elektrische engineering voor de industrie. Het behalen van het EPLAN Certified Engineer-certificaat was dan ook een logische stap. Ook GIEC mag zich vanaf nu EPLAN Certified Company noemen.
Volgens Filip Bauwens heeft het EPLAN Certified Engineer-certificaat een grote waarde: "Het toont aan dat onze klanten er zeker van mogen zijn dat ze een kwalitatief elektrisch dossier ontvangen. Mensen denken dikwijls dat EPLAN enkel en alleen tekenwerk is. EPLAN gaat veel verder dan dat: het draait om het efficiënter maken van engineeringsprocessen. Het certificaat bewijst dat ik een dieper inzicht heb in die diepgaande werking van EPLAN."
Kennisopbouw is een essentieel onderdeel van het EPLAN Certified Engineer-traject. Filip bouwde zijn EPLAN kennis langzaam maar zeker uit tot expertniveau. "Ik werk al ruim 10 jaar met EPLAN", vertelt Filip. "Naast een flinke portie zelfstudie kan ik met mijn vragen steeds terecht bij de helpdesk. Daarnaast volgde ik ook nog een aantal trainingen, zoals de Special Training Automation & Scripting. Dat levert altijd een aantal interessante trucs op."
Peter Jansen, LANICAD CADburo BVBA
Peter Jansen van LANICAD CADburo BVBA slaagde onlangs voor het EPLAN Certified Engineer examen. "Ik werk al 13 jaar met EPLAN. Je kan zeggen dat ik iedere dag met het programma bezig ben", zegt Peter. "Voor mij is het ECE-certificaat een erkenning van mijn ervaring binnen EPLAN. Ik had van verschillende mensen gehoord dat het niet makkelijk is om te slagen voor het examen. Ik was nieuwsgierig of ik genoeg kennis had om te slagen. Dat dat nu bevestigd is, doet deugd. Het is een erkenning dat we onze klanten optimaal kunnen begeleiden naar de meest klantgerichte oplossingen."
Over de rol van de opleidingen is Peter duidelijk: "De opleidingen hebben voor een goede basis gezorgd. Door die basis begrijp je de logica achter het systeem beter en wekt het de honger aan om op ontdekking te gaan. Zo doe je automatisch meer ervaring op. Het is heel belangrijk om na je opleiding bezig te blijven met de software en om op de hoogte te blijven van de nieuwigheden binnen het programma."
Het examen zelf verliep erg goed. "Dankzij de tips die de EPLAN lesgever op voorhand meegegeven had, kon ik rustig blijven tijdens het examen zelf", vertelt Peter. "Zo raadde hij aan om vragen over te slaan waarbij je twijfelde. Zo blijf je niet te lang stil staan bij moeilijkere vragen, waardoor de vragen die je beter liggen zeker beantwoord zijn. Er blijft op die manier voldoende tijd over om op het einde wat langer na te kunnen denken over de resterende vragen die je wat minder liggen."
Ook over de waarde van het certificaat naar het bedrijf toe, is Peter duidelijk: "Het betekent dat we kennis van zaken hebben. We zien het als een bewijs naar onze klanten toe dat we de geschikte partner zijn. Ondertussen hebben al een aantal collega’s het certificaat behaald. Dat zorgt voor veel interne kennis, waar we onderling de vruchten van kunnen plukken. Bij een bepaald probleem weet altijd wel iemand een oplossing".
Johan De Munck, OHM Design & Draft
Johan De Munck van OHM Design & Draft is sinds kort de trots bezitter van het ECE-certificaat (EPLAN Certified Engineer). Voor hem is het certificaat een bewijs van zijn kennis: "Het certificaat bewijst dat ik de juiste kennis heb om mijn klanten goed te ondersteunen en te informeren over de meest efficiënte manier van werken binnen EPLAN."
Het certificaat is een belangrijke mijlpaal voor Johan, maar hij is nog lang niet uitgeleerd: "Ik ben nu ECE en dat kan alleen door het voorgeschreven traject te volgen, maar ik heb daarnaast extra opleidingen gevolgd omdat ik dit belangrijk vond. En ik wil mijn kennis van EPLAN nog verder uitbreiden. Zo zal ik binnenkort de training over EPLAN Fluid en de Special Training Process Wiring volgen."
Johan werkt al sinds 2008 met EPLAN en is zeer enthousiast: "Ik kan bijna zeggen dat ik 7 op 7 bezig ben met EPLAN. Ik ben echt van EPLAN beginnen houden nadat ik EPLAN Pro Panel heb ontdekt. Ik heb een passie voor het 3D gebeuren. Ik teken bijvoorbeeld aanraakbeveiliging in 3D en implementeer deze in EPLAN. Als ergens nog geen 3D-artikel van bestaat, dan ben ik heel fier als ik deze kan tekenen en gebruiken in mijn elektrisch bord. Een bord waar één apparaat als 3D in ontbreekt is een doorn in mijn oog. Ik moet dit dan tekenen in 3D of mijn bord is niet af ..."
Een toekomst zonder EPLAN kan deze gedreven ondernemer zich niet voorstellen: "Ik hoop onze zaak verder te kunnen uitbouwen met enkele mensen die net zo graag met EPLAN werken als ik. Ik zou hen dan ook graag de kans geven om hun ECE-certificaat te halen."
Dieter Geldhof, Dynamics
Als ervaren gebruiker slaagde Dieter Geldhof van Dynamics onlangs voor het EPLAN Certified Engineer examen. "Ik werk ondertussen meer dan 10 jaar met EPLAN", legt Dieter uit. "Voor mij was het ECE-traject een manier om te laten zien dat ons bedrijf gespecialiseerd is in alle facetten van de engineering. We bewijzen hiermee dat we voldoende kennis hebben om kwalitatieve projecten aan te leveren voor onze klanten."
Voor Dynamics is het belangrijk dat het bedrijf mee is met de laatste technologieën. "Naast EPLAN Electric P8 werken we ook met EPLAN Pro Panel en maken we gebruik van PLC-koppelingen", vertelt Dieter. "Door ons engineeringsproces efficiënter in te richten profiteren niet alleen wijzelf, maar ook onze klanten mee."
Ook binnen Dynamics biedt het ECE-certificaat een meerwaarde. "EPLAN organiseert tal van activiteiten die het mogelijk maken onze kennis te verhogen. Ik denk hierbij aan opleidingen, maar ook aan de EPLAN Tips & Tricks webcasts. We proberen zo veel mogelijk dit soort activiteiten te volgen. Daarna zorgen we er voor dat deze kennis gedeeld wordt met het hele team."
Jens Claeys, Dynamics
Jens Claeys van Dynamics werkt 2,5 jaar met EPLAN en heeft zich in die korte periode opgewerkt tot EPLAN Certified Engineer. Samen met collega Dieter Geldhof slaagde hij voor het ECE-examen.
"Dankzij dit certificaat kunnen we aantonen dat we over de nodige EPLAN-kennis beschikken", legt Jens uit. "Het zorgt ervoor dat we projecten in verband met automatisering binnen het electrical design department kunnen verbeteren. Zo onderscheiden we ons van de concurrentie en bewijzen we dat we projecten binnen EPLAN iedere keer opnieuw tot een goed einde kunnen brengen."
Ook op persoonlijk vlak betekent het ECE-certificaat voor Jens een meerwaarde: "Ik ben er best trots op", glundert hij. "Het is een bevestiging dat ik de EPLAN-software op een hoog niveau beheers." De electrical engineer trok zijn kennisniveau op dankzij een combinatie van training en dagelijks gebruik. "Ik ben begonnen met de basisopleiding. Door daarna EPLAN meer en meer te gebruiken en door zelf zaken uit te zoeken, kreeg ik een steeds beter inzicht in het pakket."
De volgende stap is EPLAN Pro Panel. "Momenteel zijn we de migratie naar EPLAN Pro Panel aan het bekijken. Ook voor dit product is het mijn bedoeling om mijn kennis op te schroeven naar een hoog niveau."
Maarten Leenders, Automation Engineer bij ACE
Maarten Leenders van ingenieurs- & adviesbureau ACE uit Lummen behaalde met trots de titel EPLAN Certified Engineer. Daarmee werd ook ACE zelf automatisch EPLAN Certified Company.
ACE biedt klanten een totaaloplossing bij hun automatiseringsvraagstukken. "De electrical engineering is daar een belangrijk onderdeel van", vertelt Maarten Leenders. "Naast totale turnkey projecten verzorgt ACE de engineering op mechanisch en elektrisch vlak voor eindklanten. Daarnaast treden we ook op als engineeringspartner voor machinebouwers en installateurs. Het EPLAN Certified Engineer kwaliteitslabel bewijst dan ook dat onze klanten bij ons aan het juiste adres zijn voor het juiste advies op elektrisch vlak."
Volgens Maarten is kennis essentieel om vooruitstrevend te blijven. "Binnen ACE willen we een zo hoog mogelijke kwaliteit leveren aan onze opdrachtgevers en ons hierdoor onderscheiden van onze concurrenten. Goede kennis van de gebruikte CAD/CAE-pakketten - waaronder EPLAN - is daarom essentieel. Het behalen van een certificaat is een bewijs van die kennis, waardoor we zeker weten dat we onze opdrachtgevers het juiste advies geven. Daarnaast is het kwaliteitslabel een bevestiging dat we het programma goed gebruiken, en dus niet enkel als 'tekenplank'. Dat levert ons een bijkomend tijdsvoordeel op."
Jens Heylen, Project Engineer bij Engie Fabricom
Het departement Process Solutions van Engie Fabricom heeft met Jens Heylen een nieuwe EPLAN Certified Engineer in huis. Op de industriële vakbeurs Indumation in Kortrijk kreeg Jens het certificaat uitgereikt.
Engie Fabricom moedigt haar electrical engineers aan om het ECE-examen af te leggen. Op die manier streeft het bedrijf ernaar om EPLAN Certified Company te worden. "Omwille van die doelstelling en mijn persoonlijke wens om mijn kennis van EPLAN te verbeteren, ben ik gestart met het ECE-traject", vertelt Jens Heylen. "Ik zie het ECE-certificaat als een belangrijk kwaliteitslabel dat weergeeft hoe goed iemand kennis heeft van EPLAN."
Volgens Jens biedt het certificaat ook commerciële opportuniteiten. "Via dit certificaat kunnen wij onze eindklanten beter adviseren en aantonen dat we op een kwaliteitsvolle manier omgaan met electrical engineering. Het is dan ook één van de elementen waarmee wij ons onderscheiden van de concurrentie."
In de aanloop naar het ECE-examen volgde Jens een aantal trainingen. "Die hebben een grote rol gespeeld bij de opbouw van mijn EPLAN-kennis. De aangeleerde technieken heb ik daarna telkens consequent toegepast op de werkvloer. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik als E&I-engineer mijn werk efficiënter uitvoer. En niet onbelangrijk: zo heb ik uiteindelijk voldoende kennis opgebouwd om te slagen voor het ECE-examen."
Ruben Depoortere, elektrotechnisch engineer bij Catael BVBA
Op het gebied van elektrische engineering, automatisering en softwareontwikkeling levert de firma Catael BVBA in Kortijk een totaaloplossing voor de machinebouw. Daarbij is van groot belang het bedrijf kan bewijzen dat het op deze gebieden beschikt over een hoog kennisniveau.
Elektrotechnisch engineer Ruben Depoortere werkt al ruim drie jaar met de software van EPLAN. Zijn collega Dieter van Lierde - die jaren bij EPLAN heeft gewerkt - beschikt over grote kennis en geeft EPLAN cursussen aan collega-engineers. Dit inspireerde hem om hetzelfde te gaan doen. "Ik wilde aantonen dat mijn kennis van EPLAN van een bepaald niveau is. Daarom koos ik voor de EPLAN certificering. Mijn kennis heb ik aangevuld met een training over scripting. Iets wat je misschien niet vaak gebruikt, maar wel van belang om handelingen te automatiseren."
Ook voor Catael is het certificaat een belangrijk waarborg, benadrukt de engineer. "Catael is sterk in EPLAN. We zijn bijvoorbeeld zeer ver gevorderd met de standaardisatie, waardoor we de engineering in EPLAN aanzienlijk kunnen versnellen. Dit certificaat onderstreept dat wij werken volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Zo weet onze klant zeker dat wij onze schema's correct en altijd met een volledige artikellijst aanleveren."
"Het EPLAN certificaat wordt steeds meer gevraagd", merkt Ruben. "Dat verbaast mij niet, want er zijn veel engineers die maar weinig kennis van de software hebben. Dit examen is echt een proef van bekwaamheid. Je kunt alles opzoeken, maar door de tijdsdruk komt het echt op je kennis aan. Het geeft mij dan ook grote voldoening dat ik met dit certificaat kan aantonen dat ik deze kennis in huis heb!"
Davy Gabriëls, hardware engineer bij Engie Fabricom
Samen met zijn collega Danny Rutten volgde ook Davy Gabriëls op 23 en 24 september 2013 de tweedaagse ECE examentraining bij EPLAN. Een eerste stap om de afdeling 'Process Solutions' binnen Engie Fabricom te laten erkennen tot EPLAN Certified Company.
"In 2012 kwam vanuit het management de vraag om deel te nemen aan het ECE traject. Danny en ik schreven ons hierop in. In 2014 is het de beurt aan twee andere collega's. Dan hebben we voldoende ECE engineers om ons EPLAN Certified Company te kunnen noemen. Een belangrijk certificaat om je te onderscheiden van de concurrentie."
Davy werkt al sinds 1999 met EPLAN. Hij zag de impact van de software groeien. "EPLAN is altijd belangrijk geweest, maar vandaag werken zo goed als al onze klanten met het platform. Het mooie is dat het bedrijf ons de kans geeft om voortdurend bij te scholen. Dat is ook nodig. EPLAN biedt zoveel mogelijkheden. Zo starten we binnenkort alweer met een opleiding EPLAN Pro Panel."
Heeft het certificaat ook iets voor hem persoonlijk veranderd? "Jazeker. Vroeger stelden de projectleiders hun vragen regelmatig direct aan EPLAN. Tegenwoordig komen ze altijd bij ons voor advies. Dankzij het certificaat zijn we nu dus ook voor onze collega's officieel EPLAN experten." (lacht)
Joeri Van Huychem, zaakvoerder van ElmeCAD
Joeri Van Huychem werkt al sinds 2005 met EPLAN. Onder andere als hardware engineer in loonverband bij Colruyt en later bij de Jan De Nul groep. In juli 2012 richtte hij zijn eigen zaak op: ElmeCAD. Om zich te onderscheiden van de EPLAN freelancers, besliste hij het ECE traject te voltooien.
"Ik heb als zelfstandige toch wel wat tijd geïnvesteerd in het behalen van het certificaat. Maar dat is het waard. Het certificaat betekent een meerwaarde. Je onderscheidt je op de markt als 'EPLAN expert' en je ontdekt mogelijkheden waarvan je het bestaan nog niet kende. Hierdoor pak ik dingen nu vaak anders aan. Efficiënter, minder omslachtig en zonder omwegen."
Dankzij de trainingen werkt Joeri dus sneller. "Als je weet waar je naartoe wilt, en je hebt een brede EPLAN kennis, dan zie je veel sneller de stappen om er te geraken. Dan kan je recht op je doel af. Dat spaart heel wat tijd uit. Ja, ik vind het ECE traject een prachtig pakket van opleidingen. Het heeft mij op sommige vlakken echt de ogen geopend."
Valt hij na het behalen van zijn certificaat niet in een zwart gat? Joeri lacht: "Allerminst. Ik heb me meteen ingeschreven voor een nieuwe training: EPLAN Pro Panel. EPLAN biedt zoveel mogelijkheden voor een hardware engineer ... en er bestaat niet zoiets als 'teveel' bijleren."
Nico De Spiegelaere, zaakvoerder van NiCADco bvba
Nico De Spiegelaere bekwaamt zich al sinds 1998 in EPLAN. Bij zijn vroegere werkgever was er nooit ruimte voor de ECE opleiding. In 2011 richtte hij zijn eigen bedrijfje op, twee jaar later 'trakteerde' hij zichzelf op het ECE traject. Dat hij razendsnel voltooide. Vandaag mag hij zich EPLAN Certified Engineer noemen, zijn bedrijf is EPLAN Certified Company.
"Die certificaten zijn toch wel belangrijk. EPLAN is een succesproduct dat steeds meer door bedrijven en klanten wordt gebruikt. Er zijn veel freelancers op de markt die ermee pronken. Maar als klant heb je geen zicht op hun echte kennis. Het certificaat bewijst dat je specialist bent. Zo onderscheid je je van de concurrentie."
Nico werkte al jaren met EPLAN. Toch was de opleiding ook voor hem nuttig. "Je merkt dat er nog veel details zijn die je ontglippen. Handelingen die ik manueel uitvoerde, maar waarvoor er een automatisering bestaat. Het opleidingstraject zorgt ervoor dat je nog heel wat extra uit EPLAN kunt halen, dat je nóg sneller ontwerpt."
Wat is voor hem het belangrijkste gevolg van zijn certificaat? "Vooral dat het me inspireert om nog dieper te graven. Er valt bij EPLAN zoveel te ontdekken, eigenlijk is het een continu leerproces. Dankzij het ECE traject weet ik dat er nog verder automatiseringspotentieel is. Die zoektocht is onweerstaanbaar."
Yves Gijbels, zaakvoerder Gaits
Yves Gijbels is zaakvoerder van Gaits, een jong bedrijf uit het Belgische Lummen dat zich vooral richt op industriële automatisering, EPLAN engineering en bordenbouw. Hij vindt het uiterst belangrijk dat hij bij de eerste lichting van EPLAN Certified Engineers behoort. Hij heeft nu een verlening van dit kwaliteitslabel ontvangen voor de komende 2 jaar.
"Het label van EPLAN Certified Engineer is een persoonlijke meerwaarde op de markt. Het is een objectief bewijs van bedreven EPLAN kennis. Het is geen kwaliteitslabel dat je ontvangt na een enkele training, je krijgt het pas aan het eind van een heel kennistraject. Dat verhoogt je marktwaarde als ingenieur. Meer nog: ik ben er zeker van dat het label soms het verschil kan betekenen tussen een opdracht verwerven of mislopen."
Yves begon aan zijn traject met een basistraining, begin 2012. "Het is snel gegaan. Na elke training kreeg ik weer de smaak voor de volgende stap te pakken. Basistraining, normgericht ontwerpen, Certified Engineer..... Het volgt elkaar logisch op. Ik werk graag met EPLAN. De software heeft 'in the field' al lang haar efficiëntie bewezen. Je kan gerust stellen dat ik getroffen ben door het EPLAN virus, ja." (lacht)
Als ECE-geslaagde krijgt Yves nu ook 1 jaar lidmaatschap van de EPLAN Usergroup cadeau. Yves: "Daarvan wil ik zeker gebruik maken. Zo kom ik in contact met ingenieurs die al decennia met EPLAN werken. Handig om tips & tricks uit te wisselen. Ik kijk er nu al naar uit."
Kevin van Heusden, eigenaar van - en hardware-engineer bij - Engitech Systems
Engitech Systems in Huizen ontwerpt, bouwt en installeert maatwerk bedieningspanelen en schakelsystemen. Van werktuigbouw en pneumatiek tot robotisering, elektrotechniek, energietechniek en industriële automatisering. Met als doel: gebruiksvriendelijke, snelle, kostenbesparende en storingsvrije bedrijfsprocessen.
Eigenaar en hardware-engineer Kevin van Heusden maakt hierbij graag gebruik van EPLAN: "Deze software gebruik ik al zo'n vier jaar en bevalt perfect. Vooral bij grotere projecten is het ideaal. Deel A en deel B van de EPLAN-training had ik de eerste jaren al gevolgd en toen ik in 2018 voor mezelf begon, besloot ik de training voor het ECE-certificaat te gaan doen. Een goede keuze, want ik heb er erg veel aan gehad! Een mooie investering in mezelf, die zijn geld zeker waard is."
"Het grootste voordeel? Dat ik nu veel meer kennis over EPLAN heb", gaat Kevin verder. "Natuurlijk wist ik al veel uit de praktijk, maar tijdens de training ontdekte ik handige weetjes en slimme foefjes waardoor ik mijn werk sneller kan doen. Zo heb ik geleerd dat je de inhoud van het artikelbeheer heel makkelijk kunt exporteren naar Excel, daar kunt bewerken en alles heel simpel weer kunt importeren in EPLAN. Super handig! Wat ik leerde tijdens de cursus kon ik meteen toepassen in de praktijk. Ik ben er veel behendiger in geworden én ik heb er meer plezier in gekregen. Het examen was pittig, maar dat mag ook wel: het certificaat is niet zomaar iets. Het was zeker zinvol om voorafgaand aan het examen oefentoetsen te doen; dan stap je er niet volledig blanco in. Ik ben blij dat ik het ECE-certificaat op zak heb: niet alleen voor mezelf, maar ook om opdrachtgevers te laten zien wat ik kan. Ik raad dit traject zeker aan, het biedt veel voordelen!"
Sebas Chamuleau, project engineer bij Reijnhout Elektro
Van procesautomatisering en industriële installaties tot en met beveiliging en telecominstallaties: de specialisten van Reijnhout Elektro in Hansweert draaien er hun hand niet voor om. Zo ook project engineer Sebas Chamuleau. Hij werkt het liefst met EPLAN en behaalde onlangs zijn ECE-certificaat.
"Ik werk sinds een jaar of tien met EPLAN en dat bevalt uitstekend", vertelt Sebas. "Het is geweldige engineeringsoftware waar je veel informatie in kwijt kunt. Ook kun je er eenvoudig formulieren en documenten mee genereren. Om alle mogelijke kennis te vergaren, het programma zo goed mogelijk toe te passen én er het maximale uit te halen, heb ik besloten het ECE-traject te volgen. Dit begon tien jaar geleden met de basiscursus. In de loop der jaren heb ik ook de andere cursussen gevolgd en examentraining gedaan. Heel zinvol!"
"Ik heb tijdens de cursussen veel nieuwe dingen geleerd", gaat Sebas verder. "Meer over plc-techniek en plc-configuratie bijvoorbeeld, zoals het op de juiste manier opbouwen, coderen en structureren. Hier ga je in de trainingen dieper op in, waardoor je je echt de finesses eigen maakt. Het proefexamen was een goede voorbereiding, maar het examen zelf was pittig: je moet de vragen echt goed lezen om de addertjes onder het gras te ontdekken. Ook moet je de tijd in de gaten houden en niet te lang nadenken, anders red je het niet. Het ECE-certificaat dat ik nu heb, is een bevestiging van mijn kennis en kunde met betrekking tot EPLAN. Dit staat mooi op mijn cv en het geeft een positieve indruk richting onze opdrachtgevers. Zij waarderen het dat je met EPLAN werkt; het heeft een goede naam en status. Bovendien werken we dankzij EPLAN veel efficiënter. Dit geldt zowel voor het ontwerp als voor het aanpassen van een installatie. Hiervan profiteren onze klanten én onze medewerkers."
Joey Bertram, hardware-engineer bij SieTec Automation
Specialisten van SieTec in Terneuzen zorgen voor het ontwerp, de implementatie, optimalisatie en het beheer van integrale automatiseringsoplossingen, met componenten van Siemens als basis. Hardware-engineer Joey Bertram maakt hierbij graag gebruik van EPLAN.
"Inmiddels werk ik nu ongeveer een jaar met EPLAN, iets wat me heel goed bevalt", geeft Joey aan. "Ik merk een groot verschil met vergelijkbare programma's. Zo heeft EPLAN een grotere database en de snelheid van engineering ligt een stuk hoger. Bovendien heeft EPLAN andere, betere functies waardoor ik mijn werk efficiënter kan doen. Ik was dan ook snel overtuigd van het nut om een training te volgen en mijn ECE-certificaat te behalen. Hiermee kunnen we binnen SieTec de kwaliteit van ons werk hoog houden."
Joey vervolgt: "Ik verwachtte dat ik tijdens de training meer handigheidjes zou leren om nog sneller te kunnen engineeren. En dat was zeker het geval. Diverse nieuwe dingen heb ik geleerd, met name rondom revisiebeheer. Hier deden we binnen ons bedrijf niet veel mee, maar ik heb ontdekt dat dit een heel mooie tool is waarmee je kunt terugvallen op oude revisies. Erg praktisch! De cursus zelf is goed te volgen: ik heb er in zo'n negen maanden tijd circa vier uur per week aan besteed. Dit was het zeker waard! Het examen was wel even aanpoten. Je moet écht goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van EPLAN, anders haal je het niet. Ik zou het volgen van de training zeker aanraden: je leert slimme foefjes waar je absoluut je voordeel mee kunt doen."
Eric de Ruiter, hardware-engineer en EPLAN-beheerder bij eReM Elektrotechnici
Bij eReM Elektrotechnici werken specialisten op het gebied van software engineering, paneelbouw, installatie en E&I engineering. Eric de Ruiter is er één van. Als hardware-engineer zorgt hij voor slimme, goed werkende besturingsprocessen. Mede dankzij EPLAN gaat dat snel en efficiënt.
"Sinds begin 2014 werk ik met EPLAN", vertelt Eric. "Om te voldoen aan de eisen van EPLAN-beheerder - de functie die ik op het oog had - heb ik dit jaar het EPLAN ECE-certificaat behaald. Het opleidingstraject heb ik met een collega doorlopen: we zijn in februari gestart en hebben in juli examen gedaan. Het was fijn om dit samen te doen: zo heb je intern een sparringpartner. We konden elkaar mooi aanvullen en van elkaar leren. Op het vlak van programmeren bijvoorbeeld."
Eric vond het traject zeker zinvol: "Het was heel leerzaam: we gingen dieper op de bekende stof in, waardoor je meer details en handigheidjes leert. Onder andere rondom het beheren van macro's. Het werken met EPLAN is voor mij makkelijker geworden: ik kan nu beter standaardiseren. Bovendien fungeer ik nu als EPLAN-vraagbaak voor collega's: ik kan hen beter op weg helpen, zodat zij ook meer uit het pakket halen. Veel zaken zijn te genereren uit dezelfde database, waardoor je maar één keer de gegevens hoeft in te voeren. Dit scheelt veel tijd: een groot voordeel. Het examen zelf vond ik wel spannend: je weet van tevoren niet hoe de vraagstelling is. Ik ben erg blij dat ik het examen goed heb gemaakt en het certificaat nu op zak heb. Hou je je bezig met engineering, beheer en standaardisering? Dan zou ik je zeker aanraden dit traject ook te volgen. Je hebt er veel profijt van."
Bruno Batenburg, E&I engineer bij eReM Elektrotechnici
Als E&I engineer bij eReM Elektrotechnici ontwerpt Bruno Batenburg elektrische besturingssystemen voor de industrie. Dit doet hij met behulp van EPLAN, iets wat hem heel goed bevalt: "EPLAN maakt engineering een stuk makkelijker, bovendien helpt het fouten te voorkomen. Zo kun je dankzij EPLAN Pro Panel een ontwerp ook in 3D bekijken, meteen zien of het past en hoe je het zo efficiënt mogelijk kunt vormgeven."
"Ik gebruik EPLAN vrijwel dagelijks", geeft Bruno aan. "Voorheen tekende ik met behulp van AutoCAD, maar met EPLAN gaat het een stuk sneller: het is een slimme combinatie van een database en logica. Wat ik voorheen handmatig deed, gaat nu automatisch en ook het tekenwerk zelf gaat sneller. Dit maakt mijn werk plezieriger, want ik richt me nu echt op engineering en niet op repeterende werkzaamheden. Het is veel uitdagender geworden."
Bruno startte het ECE-opleidingstraject in februari en binnen een half jaar had hij het certificaat op zak. "Ik vind het belangrijk om de juiste kennis van EPLAN te hebben, zodat ik het pakket zo optimaal mogelijk kan gebruiken. De opleiding was voor mij herkenbaar en goed behapbaar. Het grote voordeel is dat ik hierdoor nieuwe functies heb ontdekt en tips & trics heb geleerd om nog efficiënter te kunnen werken. Bovendien kun je tijdens de training details vragen over de praktijk: ideaal. Het examen was lastig voor te bereiden, omdat je van tevoren niet precies weet wat er wordt gevraagd en je geen proefexamen krijgt. Maar als je de trainingen aandachtig volgt én voldoende praktijkervaring hebt, dan mag het geen verrassingen opleveren. Dankzij het ECE-certificaat kan ik nu intern en aan de buitenwereld laten zien dat ik expertise heb en snel tekeningen kan opleveren. Een groot voordeel voor opdrachtgevers die graag vlot resultaat willen zien!"
Alwin Rodewijk, hardware-engineer bij MA-IT
"Een mooi kwaliteitskeurmerk voor het bedrijf waar ik werk én het bewijs dat ik goed met EPLAN overweg kan." Zo omschrijft Alwin Rodewijk - hardware-engineer bij MA-IT - het ECE-certificaat dat hij afgelopen jaar behaalde. "Hiermee kan ik laten zien dat ik er echt verstand van heb. Als EPLAN Certified Engineer onderscheid ik me van anderen."
"Ik werk al zo'n drieënhalf jaar dagelijks met EPLAN, maar tijdens de training ontdekte ik toch nog nieuwe features", vervolgt hij. "Zoals de details bij het opzetten van plc's en automatisering binnen EPLAN. Ik ken nu echt alle ins en outs: een groot voordeel. Het examen was goed te doen, maar vanwege de extreme tijdsdruk was het wel even zweten: je krijgt vijftig minuten de tijd voor zestig vragen. Je moet dus echt goed in de materie zitten, anders red je het niet. Ik zou het examen zeker aanraden. Vooral aan gemotiveerde engineers die veel met EPLAN werken, maar nog geen jarenlange ervaring hebben. Dan heeft het echt meerwaarde. Ook voor tekenaars met een managementfunctie trouwens."
Nu hij het ECE-certificaat op zak heeft, wil Alwin graag meer met de standaardisatie van EPLAN gaan doen. "Met het certificaat heb ik meer kans dat dit gaat lukken. Ook voor mijn werkgever is het natuurlijk mooi om te laten zien dat er weer een hardware-engineer met een ECE-certificaat bij is gekomen; een kwaliteitslabel dat zorgt voor meerwaarde en een stukje extra autoriteit!"
Henk Kuipers, senior engineer bij Vialis
Henk Kuipers is senior engineer en sinds kort ook EPLAN Certified Engineer bij Vialis. Deze organisatie zorgt met verkeerskundige en technologische kennis voor intelligente oplossingen op het gebied van infrastructuur en mobiliteit.
Het gaat hierbij om complexe technische installaties voor bijvoorbeeld tunnels, bruggen en sluizen waarbij veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid voorop staan.
"Met een zeven man sterk EPLAN-team leveren wij hier een bijdrage aan", vertelt Henk Kuipers. "Wij gebruiken EPLAN in het geautomatiseerde proces voor het ontwerp van de installaties. Puur als ontwerptool en zeker niet als tekentool. Voor de opslag van alle projectgegevens gebruiken we tegenwoordig de database van EPLAN. Voorheen waren dit allemaal losse Excel-bestandjes die door het hele bedrijf heen zwierven en dus een eigen leven leidden. EPLAN speelt dus een belangrijke rol in ons werk."
Henk Kuipers is blij met zijn certificaat. "Het examen is zwaar. Met name het praktijkgedeelte kent een enorme tijdsdruk. Dat geeft wel aan dat je dit certificaat niet zomaar ontvangt. Het gaat echt om een hoog niveau. Daarmee is dit niet alleen een mooie waardering voor mijzelf. Het certificaat geeft ook naar collega's aan dat zij met vragen bij mij terecht kunnen. Dat gebeurt in de praktijk nu al. Tot slot is het ook een mooi kwaliteitssignaal voor onze klanten die tekeningen in autocad vragen. In dat kader werken we er ook hard aan om Vialis als organisatie EPLAN-gecertificeerd te krijgen. Daarmee onderstrepen we voor alle opdrachtgevers dat we garant staan voor een heel hoog ontwerp-niveau."
Milo Wessels, hardware engineer bij Niverplast
Milo Wessels is hardware engineer bij Niverplast in Nijverdal, een producent van verpakkingsmachines en complete verpakkingslijnen voor de voedselindustrie, voornamelijk bakkerijen. Samen met vijf collega's ontwerpt hij de elektrische componenten die de machines besturen. Hun ontwerptekeningen worden opgebouwd vanuit macro's (deeltekeningen), waarvoor Milo de verantwoordelijkheid draagt. In 2017 haalde hij het certificaat EPLAN Certified Engineer, waarmee een langgekoesterde wens van de engineer in vervulling ging.
"Sinds 2012 werken wij op de afdeling met het softwarepakket EPLAN. Destijds heeft een ingehuurde consultant mij de basis van EPLAN geleerd. Om er zeker van te zijn dat de tekeningen up-to-date blijven en om het hardware-ontwerpproces te optimaliseren, ben ik de cursus Certified Engineer bij EPLAN gaan volgen," legt Wessels uit.
Een half jaar reisde hij hiervoor een paar keer per maand naar verschillende EPLAN-vestigingen. Afgelopen november deed hij examen. "Het theoretische deel viel me reuze mee, maar het praktische deel was behoorlijk pittig." Wessels is blij met het behaalde certificaat, maar vooral met zijn nieuw verworven kennis. "Ik heb nu bevestiging dat wat we doen nog steeds klopt en kan de tekeningen waar nodig aanpassen en verbeteren. Ook weet ik nu alles over de achterliggende eigenschappen van de elektrische componenten, die worden gebruikt bij het genereren van documentatie. Deze kennis deel ik zo veel mogelijk met mijn collega's, voor wie ik inmiddels een soort vraagbaak ben."
Hans van der Dussen, hardware-engineer bij MA-IT
Bedrijven en organisaties helpen bij het succesvol uitvoeren van projecten op het gebied van engineering, industriële of kantoorautomatisering. Dat is de core business van MA-IT. "We streven naar 100% excellentie", geeft hardware-engineer Hans van der Dussen aan. "Dus zorgen we ervoor dat we onze certificaten up-to-date houden, die van EPLAN bijvoorbeeld."
Hans had al een ECE-certificaat op zak en ging afgelopen zomer voor de hercertificering. Hij vertelt: "Ik wilde me natuurlijk goed op het examen voorbereiden, maar dat kostte minder moeite dan ik had gedacht: de theorie zat nog best goed in mijn hoofd. Ergens wel logisch, want ik werk elke dag met het pakket. Toch was ook dit examen best pittig. Het is dan ook goed dat je iedere twee jaar weer even moet laten zien dat je het certificaat waard bent."
In zijn werk is Hans vooral bezig met elektrotechnische ontwerpen, bijvoorbeeld voor schakelkasten. Hij legt uit: "Hierbij gebruik ik al een jaar of tien EPLAN en dat bevalt goed. Met name in het ontwikkelproces geeft dat veel voldoening. Je weet veel beter waar je mee bezig bent en kent alle ins en outs - en dus de mogelijkheden - van het pakket. Dat is een groot voordeel. Voordat ik het certificaat had, gebruikte ik EPLAN als een soort standaardprogramma. Je weet dan oppervlakkig hoe dingen werken. Maar er blijkt zoveel meer in te zitten; daar kom je pas achter als je je er echt in verdiept. Er zijn talloze mogelijkheden die je anders onbenut laat, dat is zonde. Nu ben ik me veel meer bewust van wat ik doe en wat de gevolgen zijn. Ik overzie alles een stuk beter en daar heeft iedereen profijt van."
André Lage Venterink, Technology Unlimited Almelo
Technology Unlimited Almelo is een internationaal bedrijf dat RVS maatwerkoplossingen biedt voor de voedingsmiddelen- en procesindustrie. Zoals installaties die de grondstoffen voor de deegbereiding bij bakkerijen doseren. André Lage Venterink ontwerpt de schakelkasten voor deze installaties. "De engineering gaat een stuk makkelijker met het softwarepakket van EPLAN," aldus André. "Omdat het me zoveel tijd bespaart, wil ik er echt alles uithalen."
Op basis van een P&ID (technische tekening van de procesinstallaties) maakt André de lay-outs van de schakelkasten. Dit doet hij met behulp van EPLAN P8 Electrical, P8 Fluid en Preplanning. "Als je deze software goed beheerst, kun je bepaalde data steeds opnieuw gebruiken. Hierdoor kun je veel efficiënter tekenen en maak je minder fouten. Dat bespaart enorm veel tijd en geld. In plaats van herstellen wat je al honderd keer eerder hebt gedaan, kan ik mij meer op het ontwikkelen richten."
Om zijn kennis van EPLAN te vergroten, volgde André twee jaar lang de training voor EPLAN Certified Engineer. November 2017 slaagde hij voor het examen. "Al onze opdrachtgevers vragen om een EPLAN-tekening. Ik weet nu precies hoe ik zo'n tekening op de juiste manier moet maken. Bovendien is het certificaat het papieren bewijs van mijn professionaliteit en kwaliteit." Ondanks zijn kennis en jarenlange praktijkervaring, vond hij het examen heel spannend. "Ik was enorm opgelucht toen ik hoorde dat ik was geslaagd."
Peter van Bragt, hardware engineer bij QNQ Engineering BV
Peter van Bragt maakte 15 jaar geleden voor het eerst kennis met EPLAN. Sinds 2008 volgt hij de trainingen die in het najaar van 2013 uitmondden in zijn tweedaagse examentraining en ... zijn getuigschrift van EPLAN Certified Engineer. Zij het niet zonder slag of stoot.
"Het praktijkexamen had ik toch wel wat onderschat. Vooral die enorme tijdsdruk. Ik slaagde er zelfs niet in om alle oefeningen af te werken. Gelukkig ging het herexamen vlotter. Ik ben blij met het certificaat. Het is een bevestiging dat je een bepaald kennisniveau in huis hebt."
Peter vindt dat de trainingen een meerwaarde hebben. "Objectgeoriënteerd ontwerpen gaat nu veel sneller en verloopt meer gestructureerd. Met de kennis die ik van EPLAN heb opgebouwd, kan ik bovendien andere collega's op weg helpen als ze met vragen zitten over de functionaliteiten van de software."
QNQ Engineering BV kreeg van EPLAN ook de erkenning als Certified Company. "Dat kan best wel belangrijk zijn," vindt Peter. "Zeker nu we aan detachering doen in combinatie met standaardisering. Wanneer een klant tussen twee partners moet kiezen, zou zo'n certificaat wel eens de doorslag kunnen geven."
Paul Bemelmans, Technicus energie- en besturingstechniek bij TU/e EPC
Het Equipment & Prototype Center (EPC) zorgt voor de technische ondersteuning van het onderwijs en het onderzoek op de TU/e op centraal niveau. Het EPC ontwerpt/ontwikkelt opstellingen voor experimenteel onderzoek, maakt prototypes, biedt specialistische ondersteuning en adviseert op het gebied van werktuigkundige, elektronische en/of fysische problemen op de TU/e. Het EPC werkt primair voor klanten binnen de TU/e.
Je bent als technicus energie- en besturingstechniek bij het EPC altijd aan de voorkant van de ontwikkeling betrokken. Bij het EPC is geen één vraag hetzelfde en moet je dus flexibel zijn in je inbreng en aanpak, zo ook met EPLAN P8. Om een goed werkend prototype te kunnen maken is het van belang dat ook je engineer tools hierop aansluiten.
Als Certified Engineer kan ik nog specifieker de wensen van de klant realiseren. Ik kan nu meer uit EPLAN P8 halen dan voorheen, door ook binnen het ontwerpen van prototypes een standaard te creëren. Hierdoor zorg ik ervoor dat het idee van een klant zo efficiënt mogelijk gerealiseerd wordt, zodat deze het concept kan door ontwikkelen naar een volwaardig product.
Ook het slimmer opzetten van schema's is van belang, of je nu een scheikundige, natuurkundige of werktuigbouwkundige achtergrond hebt: iedereen zou de schema's moeten kunnen begrijpen/lezen.
Graag breid ik het EPLAN Platform uit met o.a. EPLAN Cogineer, EPLAN Harness proD en EPLAN Preplanning. Zodat er ook een goede aansluiting ontstaat met de mechanische engineering.
Met het certificaat Certified Engineer heb ik hiervoor zeker de goede basis gelegd.
Sander Doorenbosch, eigenaar van SDH Engineering
SDH Engineering in Kortenhoef verricht projecten binnen de industriële automatisering in met name de maritieme sector en de machinebouw. De focus ligt hierbij op hardware engineering van elektrische -besturingen en -schakelpanelen. Eigenaar Sander Doorenbosch over het behalen van zijn certificaat Certified Engineer.
"Naast technische oplossingen hebben we oog voor het slimmer opzetten van schema's en de meerwaarde daarvan voor paneelbouw, programmeren, montage, in bedrijfstellen en service. Ik werk al sinds 2000 met EPLAN. Zo'n softwarepakket vergt een stevige investering. Daar wil ik het maximale rendement uit halen. Dat kan alleen met diepgaande kennis van het programma. Het behalen van het certificaat vormt hiervan een mooi bewijs."
Het delen van kennis binnen de selecte groep EPLAN Certified Engineers ziet Sander Doorenbosch als een belangrijke meerwaarde. "Ik ben ook lid van de EPLAN-gebruikersgroep. Het is interessant om bij elkaar in de keuken te kijken. Je moet je voortdurend blijven ontwikkelen. Het vak verandert heel erg snel. Dan kun je blijven zitten tot je door de techniek ingehaald wordt, of je gaat mee en zorgt dat je voorop loopt om de nieuwe technieken binnen bedrijven te implementeren. Meedenken en ontwikkelen van engineeringswerkprocessen. Maar ook advies over veranderende normeringen en bijbehorende veranderingen binnen het engineerings-vak, gekoppeld aan advies over de vele mogelijkheden met betrekking tot het inrichten van de applicatie EPLAN, horen daar bij. Het certificaat is een mooi bewijs voor het hoge niveau dat je inbrengt en dat maakt dat je opdrachtgevers de concurrentieslag goed aan kunnen."
Marco Vinke, Electrical Engineer bij JB Systems
Als Electrical Engineer bij JB Systems (onderdeel van het beursgenoteerde Batenburg Techniek N.V.) ontwikkelt Marco Vinke besturingssystemen voor de industrie, machinebouw en offshore. "De opdrachtgever ontwerpt een mechanische installatie, geeft aan wat hij ermee wil doen en wij vertalen dit naar een besturing", legt Marco Vinke uit. "Als engineeringstool biedt EPLAN P8 zijn meerwaarde in het uitwerken van het ontwerp en de vertaling naar elektrotechnische schema's en panelen. We kunnen onze klanten totaaloplossingen adviseren en aanbieden. Een uitdagende baan dus!"
Marco werkt al zo'n vijftien jaar met EPLAN en is goed thuis in de materie. "Ik kan er prima mee werken en ontwikkel me steeds een stapje verder". Vorig jaar is hij het traject gestart voor EPLAN Certified Engineer en in februari 2017 behaalde Marco zijn certificaat. "Het hele proces in aanloop naar het examen viel me mee", vertelt hij. "Maar het examen zelf is best pittig: het niveau is hoog. Het certificaat is een mooie aanvulling én bevestiging van kennis van zaken. Richting onze opdrachtgevers, maar ook voor mezelf. Zo laten we zien dat we een toegevoegde waarde hebben en ons hiermee onderscheiden in de markt."
"Als Electrical Engineer ben je vooral gericht op het bedenken van oplossingen", geeft Marco aan. "Met de opgedane kennis helpt EPLAN je nog efficiënter en doelmatiger te werken. Dit draagt bij aan een nog hogere kwaliteit, waar onze klanten en mijn directe collega's van profiteren."
Patrick Hopstaken, senior hardware engineer bij Van de Kar Elektrotechniek
Patrick Hopstaken van Van de Kar Elektrotechniek slaagde voor de tweede keer voor het ECE-examen. Dat gebeurde eerder al in 2014.
"Het doet me een plezier om vast te stellen dat mijn EPLAN-kennis up-to-date is", vertelt Patrick. "Zo weten we zeker dat we het maximale uit het EPLAN Platform halen. Daarnaast behoor je als EPLAN Certified Engineer tot een select groepje dat regelmatig samenkomt. Dat is erg handig om kennis te delen."
Volgens Patrick Hopstaken speelt EPLAN de hoofdrol binnen de afdeling 'Hardware Engineering' van Van de Kar Elektrotechniek. "In de loop van de jaren is EPLAN steeds belangrijker geworden op onze afdeling. Op dit moment engineeren we 99% van de schema's met EPLAN. Alle coderingen voor onze besturingspanelen worden direct vanuit EPLAN naar de printers gestuurd."
Daarbij speelt 3D-ontwerp een steeds belangrijkere rol. "Met EPLAN Pro Panel tekenen we onze besturingspanelen in 3D, waarna we deze tekeningen gebruiken om onze NC bewerkingsmachine aan te sturen", legt Patrick uit. "Hiermee maken we alle boringen en gaten in de panelen. Momenteel zijn we bezig om de bedrading van de besturingspanelen met een draadconvectioneringsmachine te produceren. Hierbij speelt EPLAN Process Wiring een belangrijke rol."
Het resultaat van deze aanpak mag er zijn. "De engineering gaat sneller en efficiënter. Daarnaast is de kwaliteit van de opgeleverde tekeningen volgens de EPLAN-regels. Daarmee kunnen we garanderen dat de gemaakte schema's nagenoeg foutloos zijn. En last but not least: door onze bewezen kennis van EPLAN zijn we in staat om ons te onderscheiden van de concurrentie."
Frank ten Buren, elektrotechnisch engineer bij Alfa Laval
Alfa Laval Nijmegen levert een breed scala oplossingen en systemen voor de scheepvaart. Zo ontwikkelt en produceert het bedrijf inert gas generatoren en exhaust gas cleaning systemen die gebruikt worden aan boord van schepen. Frank ten Buren behoort tot het team van elektrotechnisch engineers die aan deze systemen werken.
Alfa Laval Nijmegen is een wereldwijd opererend bedrijf. "Dat maakt het noodzakelijk om volgens duidelijke standaarden te werken. Voor de elektrotechniek betekent dit dat we overal ter wereld op dezelfde manier tekenen, zodat we ons werk kunnen uitwisselen. Daarom zijn we hier in 2014 begonnen met het verbeteren van deze standaard, die we vervolgens globaal willen invoeren voor onze producten uit Nijmegen", vertelt Frank ten Buren.
De standaardisatie vormde voor Frank de aanleiding om voor het ECE-certificaat te gaan. "In de eerste plaats om meer kennis op te doen van EPLAN. En vervolgens deze kennis toe te passen in de standaardisatie. Voor mijzelf betekent dit certificaat een mooie kans om me verder te ontwikkelen. Ik heb nu alle EPLAN trainingen gevolgd. Daarin heb ik veel handige weetjes geleerd, nieuwe mogelijkheden ontdekt en een beter overzicht gekregen van wat er mogelijk is met EPLAN."
Het ECE-certificaat, dat hij in december 2014 behaalde, vormt voor Frank het bewijs dat hij de ins en outs van de EPLAN software kent. "Dat is niet alleen een toegevoegde waarde voor mijzelf, ook voor Alfa Laval is het belangrijk dat we deze kennis in huis hebben. En het ECE-certificeringstraject is ideaal als je een standaard wilt opzetten. Want veel van deze kennis kunnen we direct toepassen bij de standaardisatie! Doordat we de software slimmer gebruiken, bereiken we een korter orderverloop. Minder engineeren, dat is uiteindelijk het streven."
Inmiddels heeft Frank in 2016 de hercertificering succesvol doorlopen.
Patrick ten Bruggencate, MA-IT
Namens IT-detacheerder MA-IT doet Patrick ten Bruggencate projecten bij veel verschillende system integrators, machinebouwers en ingenieursbureaus. "Ieder werken ze op hun eigen manier met EPLAN", aldus de elektrotechnisch engineer/projectleider. "Om je opdrachtgevers optimaal te kunnen bedienen, is het noodzakelijk dat je hierin snel kunt schakelen. Daarom is het voor mij van belang dat ik EPLAN in de volle breedte beheers. Het ECE-certificaat is daarvan het bewijs."
Toch was Patrick niet meteen enthousiast. "Ik was in het begin best sceptisch. Maar nu ik alle cursussen heb doorlopen, zie ik echt de meerwaarde ervan in. Ik heb geleerd hoe ik het maximale uit het pakket haal. Zodat ik slimmer en dus ook sneller kan engineeren. Ik kan nu een implementatie helemaal volgens de EPLAN filosofie uitvoeren - dat had ik een jaar geleden niet gekund."
Peter van den Heuvel, Elmon
Installatiebedrijf Elmon in Groot-Ammers ontwikkelt onder meer besturingen, van eenvoudige pompschakeling tot complete waterzuivering. "We onderscheiden ons door een hoge kwaliteit", zegt tekenaar/engineer Peter van den Heuvel. "Dat betekent alles keurig uitvoeren, van tekenkamer tot werkvloer. Niest afraffelen, alles staat op papier zoals we het maken. Tegelijk moeten we veel meer leveren in kortere tijd. Dan ontkom je er niet aan dat je slimmer moet gaan werken."
"Dat was voor mij reden om me nog verder in EPLAN te verdiepen en te kiezen voor ECE-certificering. Ik heb er veel voor moeten doen en het was écht pittig. Maar het was ook geweldig leuk om alle cursussen te volgen. En ik ben super trots dat ik het heb gehaald! Ik ben nu veel beter thuis in het totale pakket. Met die kennis kijk ik nu verder hoe wij als EPLAN Certified Company nog meer uit EPLAN kunnen halen. De artikelendatabase tiptop in orde, standaardisatie, eventueel 3D-ontwerpen van de besturingskast... Inspiratie genoeg."
Rick van den Berg, Voortman Steel Machinery
Voortman Steel Machinery in Rijssen ontwikkelt en bouwt machines voor de metaalverwerkende industrie. Zowel mechanische, elektrische en software-engineering vinden plaats in eigen huis. In het kader van een bedrijfsbrede procesoptimalisatie koos senior electrical engineer R&D Rick van den Berg op te gaan voor EPLAN certificering.
"EPLAN Certified Engineering past uitstekend in onze procesoptimalisatie. Ten eerste omdat ik wilde weten of het klopt wat wij doen. Voor mij hebben de cursussen dat bevestigd. Ten tweede om erachter te komen welke verbeteringen mogelijk zijn. Ik was met name geïnteresseerd in de cursussen over functionele decompositie en scripting. Want ik doe liever 1 handeling dan 5, zodat ik tijd overhoud voor de leuke dingen. Delen van onze machines zijn als module gemaakt. Nu heb ik een script gebouwd om deze modules automatisch weg te schrijven. Dat gaat 20% sneller."
In juni 2016 behaalde Rick van den Berg zijn EPLAN certificaat. Hij is nu bezig met de opzet van een cursus om zijn kennis over te dragen aan zijn collega's. "Het doel is meer efficiency en een hogere kwaliteit van de schema's. Bovendien speelt deze kennis een belangrijke rol in de standaardisatieslag die uiteindelijk moet leiden tot kostenbesparingen. En de toekomst? Wie weet de mogelijkheid om producten te configureren."
Daniel van der Woude, PIA Service B.V.
In februari 2016 studeerde Daniel van der Woude af van de opleiding Elektrotechniek op de NHL in Leeuwarden. Hij kon direct aan de slag bij industrieel automatiseerder PIA Service B.V. in Joure. Een halfjaar later wist hij het EPLAN Certified Engineeringdiploma te behalen.
"Elektrotechniek is mij van kinds af aan met de paplepel ingegoten", vertelt Daniel van der Woude. "Ik vind schema's maken prachtig en EPLAN maakt het heel makkelijk om technische documenten te genereren. Mijn enthousiasme is groot om alle opties van dit pakket zo goed mogelijk te leren benutten. Ik heb er veel mee gewerkt en trainingen gevolgd. Mijn collega Peter Kroek, die eerder het certificaat al heeft gehaald, heeft mij goed geholpen. Het examen is echt pittig. De tijdsdruk is groot: je mag alles opzoeken, maar daar is gewoon geen tijd voor. Je kunt het examen alleen maar halen als je de kennis echt zelf in huis hebt."
"Voor de klant is de certificering een teken dat we bij PIA Service op een efficiënte manier engineeren, goede schema's en documentatie produceren. Dankzij de combinatie met ProPanel kunnen we fouten in montage maximaal reduceren, omdat alle maten en plaatsing van de componenten al tijdens de engineering bekend zijn. We weten nu al hoe we de volgende stap moeten zetten: het routeren van de bedrading automatiseren. Om hiermee de toekomst verder in te gaan en de besturingskasten papierloos te bouwen."
Paul Kosten, SIETEC Industrial Automation
SieTec in Terneuzen ontwikkelt installaties voor de meest uiteenlopende takken van industrie, van betonfabriek tot chemieconcern. "We leveren het totaalplaatje van engineering tot en met oplevering van de installatie", vertelt automation engineer Paul Kosten. "Daar hoort bij dat we het niveau borgen, in alle disciplines. Voor de E-engineering maakt het feit dat we nu EPLAN Certified Company zijn, het plaatje compleet. Het is een bevestiging dat we op een hoog niveau engineeren en een goed product leveren. Een belangrijke meerwaarde in de markt."
Voordat Paul Kosten 2 jaar geleden aantrad bij SieTec, werkte hij in AutoCAD. Om de overstap naar EPLAN te maken, begon hij direct aan de Basistraining van EPLAN. Daarna werkte hij anderhalf jaar met de software voordat verder ging met de vervolgtrainingen en opging voor het Certified Engineer examen. Een belangrijk periode, zegt de engineer, want "ervaring opdoen is cruciaal om met EPLAN te leren werken."
Na het behalen van het examen mag Paul Kosten zich nu ook EPLAN Certified Engineer noemen. "Ik ben er trots op dat ik dit heb gehaald. Door het certificeringstraject heb ik handigheidjes geleerd waardoor ik nu aanzienlijk efficiënter en sneller kan engineeren."
Paree BV, EPLAN Certified Company
Onlangs wisten de hardware-engineers Lennert Nienhuis en Johnny Wisse hun EPLAN Certified Engineer status te verlengen. Daarmee bevestigt Paree BV - onder meer actief in de industriële automatisering voor met name de foodsector en watermanagement - haar positie als EPLAN Certified Company.
"Drie jaar geleden zijn we bij Paree gegaan voor de EPLAN certificering", vertelt hardware-engineer Johnny Wisse. "We wilden alle ins- en outs van het pakket beter en dieper leren kennen en gebruiken. Met als doel: ons optimaal voorbereiden om onze processen zo veel mogelijk te automatiseren. De certificering heeft Paree geholpen om een stuk sneller te engineeren. We doen met minder engineers meer werk dan drie jaar geleden."
"Het EPLAN certificaat is twee jaar geldig", vertelt Lennert Nienhuis. "In die tijd is er veel veranderd binnen EPLAN. Daarom hebben we gekozen voor verlenging van de certificering. In het herexamen werd onze kennis van de laatste updates getest. Dat we dit examen hebben gehaald, bewijst dat onze kennis van EPLAN up-to-date is."
Lennert Nienhuis vervolgt: "Het netwerk van de Certified Engineers is misschien wel de belangrijkste reden dat we zijn gegaan voor de hercertificering. We komen ieder jaar bij elkaar om onze kennis op te frissen en ervaringen uit te wisselen. Dit netwerk is voor ons heel waardevol!"
Jelle Leijenaar, voormalig elektrotechnisch ingenieur bij SMST
SMST in Drachten ontwikkelt en produceert offshore equipment. De rustigere periodes in deze sterk fluctuerende markt worden benut voor het doorvoeren van een multidisciplinaire standaardisatie. Kennisverbreding aan de hand van relevante normeringen en het EPLAN Platform vormt hierbij een cruciaal onderdeel.
"Onze klanten verlangen een steeds kortere time-to-market tegen concurrerende prijzen. Door een efficiëntere werkwijze creëren we een snellere doorlooptijd. In combinatie met een hoge productkwaliteit blijven we concurrerend in de markt. We kunnen dit realiseren door ons engineeringsproces te standaardiseren. Het EPLAN Platform is daarbij onze primaire tool. Uiteindelijk draait het allemaal om het beheren en sturen van data op een intelligente wijze", vertelt engineer Jelle Leijenaar.
"In ons standaardisatietraject passen we de mogelijkheden van EPLAN toe en elimineren we onze beperkingen. Hierbij hebben wij als doel het creëren van de perfecte workflow en zorgen we voor een naadloze overgang naar het productieproces. Dit doen we volgens duidelijke normeringen, welke worden ondersteund door de EPLAN software. Een grote kennis van EPLAN is hierbij noodzakelijk." De ECE-certificering van bepaalde engineers maakt deel uit van het standaardisatietraject. "Op deze manier ontstaat een kennisbank op EPLAN gebied", zegt Jelle Leijenaar die onlangs zijn diploma behaalde. "Voor mij betekent dit certificaat de kroon op mijn kennis van EPLAN. En als bonus: inzicht in hoe je de werkprocessen kunt verbeteren. Waardevol voor het bedrijf én voor mijzelf!"
Hans van der Dussen, hardware-engineer bij MA-IT
MA-IT levert professionals met een hart voor techniek. Ze is kennisleverancier in de vakgebieden ICT, Industriële Automatisering en Elektrotechnische engineering. Elektrotechnisch engineer Hans van der Dussen voert projecten uit voor opdrachtgevers in de scheepsbouw en de machinebouw. Het EPLAN certified engineer examen vormt de bekroning van ruim zes jaar ervaring in hardware engineering én een intensief opleidingstraject.
"De markt verandert voortdurend", vertelt Hans van der Dussen. "Bijblijven is dan ook een absolute noodzaak. Daarom besteedt MA-IT veel aandacht aan opleiding. Mensen met gedegen kennis zijn zeer geliefd. In mijn vakgebied - hardware engineering in EPLAN - is het EPLAN certificaat hét bewijs dat je de ins en outs van de software kent en er zo effectief mogelijk mee werkt."
Ter voorbereiding op het examen doorliep Van der Dussen in een jaar tijd meerdere trainingen, twaalf trainingsdagen in totaal. "Echt een opsteker", vindt de ingenieur. "EPLAN biedt ongelofelijk veel functionaliteit, waarvan je in het dagelijks werk maar 20% gebruikt. Er is vaak geen tijd om nieuwe dingen uit te zoeken. Door de trainingen heb ik veel nieuwe dingen geleerd. En het examen is zeer pittig. Je moet echt alle facetten van EPLAN kennen, een beetje is niet genoeg."
"Opdrachtgevers verwachten van professionals dat zij niet alleen werken aan projecten, maar ook kennis meebrengen en overdragen", vervolgt Van der Dussen. "Het EPLAN certificaat betekent voor mij een pluspunt. Sinds ik met de certificering ben begonnen, word mij steeds vaker om advies gevraagd. Ik zie het als een steun in de rug, een bewijs dat je op een goede manier engineert, met minder verrassingen."
Peter Kroek, EPLAN-engineer bij PIA Service BV
PIA Service BV is breed actief in de industriële automatisering. Het bedrijf uit Joure ontwikkelt besturingsoplossingen voor bijvoorbeeld de food en non-food industrie. Daarnaast schakelen met name machinebouwers PIA Service in voor deeltrajecten als engineering (hardware én software), kastenbouw of bekabeling op locatie.
Engineer Peter Kroek ontwerpt pas een kleine twee jaar met EPLAN. "Reden te meer deze software zo goed mogelijk te leren kennen en gebruiken. Daarom ben ik meteen begonnen aan de trainingen voor het EPLAN Certified Engineer examen. Ik heb ze alle acht gevolgd en heel veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe je het artikelbeheer goed op de rit zet. Hoe je sneller schema's genereert en hoe je het ontwerpproces kunt automatiseren. Tijdens de trainingen ontdek je wat EPLAN allemaal voor je kan doen. Als je de mogelijkheden kent, ga je ze ook beter benutten."
Met het behalen van het examen op 18 maart 2015 mag Peter Kroek zich voortaan EPLAN Certified Engineer (ECE) noemen. Daarmee is PIA Service nu ook een 'EPLAN Certified Company'. "Met name voor onze klantspecifieke projecten is kwaliteit enorm belangrijk. Niet alleen als het gaat om onze kasten, maar ook de kwaliteit van de engineering. Als EPLAN Certified Company onderscheiden wij ons met de kwaliteit van onze elektrische schema's."
"Dit helpt ons uiteindelijk ook om efficiënter te werken. We investeren nu nog veel in de basis, zoals het opzetten van artikelbeheer en macro's. Ik weet zeker dat we hier in de toekomst veel rendement uit gaan halen."
Peter Kroek is nu nog de enige EPLAN engineer bij PIA Service, maar daar komt snel verandering in. "We groeien sterk en binnenkort komt er een EPLAN engineer bij. Dit certificeringstraject bieden we standaard aan. Zelf zit ik ook niet stil: ik ben alweer begonnen aan de training EPLAN Pro Panel om onze productie nog efficiënter op te zetten."
Bram Nieuwenhuisen, Hardware Engineer bij QNQ
"Als Hardware Engineer maak ik gebruik van EPLAN sinds 2011. De bediening en het gebruik van EPLAN heb ik in de loop der jaren weten te verfijnen door er veel mee te werken. Dit heeft geresulteerd in het behalen van mijn EPLAN Certified Engineer certificaat."
"Ik ben erg tevreden over het behalen van dit certificaat, omdat dit duidelijk aangeeft wat mijn capaciteiten zijn op het gebied van EPLAN en wat de toegevoegde waarde van QnQ kan zijn in een team van Engineers bij de klant."
Dirk Jan Overbeek, elektrotechnisch engineer bij MA-IT
MA-IT levert kennis op het gebied van ICT, industriële automatisering, mechanical engineering en procesoptimalisatie aan bedrijven. Zo werkt elektrotechnisch engineer Dirk Jan Overbeek van MA-IT bij diverse grote system integrators, waaronder Stork en nu Imtech. Sinds zijn studie elektrotechniek werkt hij al ruim 12 jaar dagelijks met de software van EPLAN.
"Mijn werkgever wil zo hoog mogelijk opgeleide medewerkers. In mijn vakgebied is het ECE-certificaat de manier om mijn kennis van EPLAN verder te verdiepen. In het verleden had ik de verschillende basistrainingen al gedaan. En door mijn lange ervaring met EPLAN wist ik natuurlijk al veel uit de praktijk. Als voorbereiding op het ECE-examen heb ik in een half jaar tijd ook alle andere trainingen gevolgd. Daar heb ik veel handigheidjes geleerd die mij helpen m'n werk efficiënter te doen. Ik ga nu nog sneller door het pakket heen. En ik heb onderdelen die ik nog niet goed kende of gebruikte beter leren kennen. Vooral scripting & automation van het engineering proces is voor mij interessant, daar ga ik zeker meer mee doen in m'n werk."
Dirk Jan haalde in januari 2015 het ECE-examen. "Dat was behoorlijk pittig! Niet zozeer de vragen, maar vooral de tijdsdruk maakt het een lastig examen. Je moet echt snel de weg weten binnen de software om het te halen. Hierdoor betekent dit diploma ook echt iets. Voor de werkgever is een gecertificeerde medewerker een belangrijke meerwaarde. Het geeft m'n opdrachtgevers de zekerheid dat ze met mij een gecertificeerde specialist naar binnen halen. Voor m'n collega's ben ik nog meer een vraagbaak geworden. En voor mezelf? Dit certificaat toont aan dat ik deze kennis in huis heb. Het is een manier om je te onderscheiden van de rest. Er zijn er niet zoveel met dit certificaat, het is echt iets speciaals en daar ben ik trots op. Dankzij ECE kan ik overal zo aan de bak. Dat is een belangrijk voordeel."
Benno Jansen, zaakvoerder All Call
Sinds 2010 ondersteunt All Call uit Goirle bedrijven met hun hardware engineering en het gebruik van EPLAN. En dat voor diverse disciplines: van machine- en paneelbouw tot wegen- en waterbouw. Zaakvoerder Benno Jansen is dan ook een doorgewinterde EPLAN specialist: hij werkt al sinds 2000 met de EPLAN software.
"Toen EPLAN Electric P8 in november 2006 werd gelanceerd, werkte ik nog in loondienst. Ik had het geluk dat ik al meteen intensief met het vernieuwende programma aan de slag mocht. Lang voordat vele andere bedrijven de overstap van EPLAN 5 naar EPLAN P8 maakten."
Sindsdien heeft Benno een brede waaier van EPLAN opleidingen gevolgd. In 2011 verwierf hij voor het eerst het ECE-certificaat. Maar omdat het maar twee jaar geldig blijft, nam hij in april 2014 opnieuw aan het examen deel. Met succes. Benno blijft dus ECE-gecertificeerd.
"Dat is belangrijk voor mij. In de eerste plaats is het examen een toetsing van de EPLAN kennis die je hebt. Daarnaast heeft het certificaat een zekere waarde op de markt. Het wordt uitgereikt door een onafhankelijke instantie en is daarom ook internationaal interessant. Dat heb ik onlangs nog gemerkt toen ik bij een Belgische klant zat. Als hardware engineer zo'n ECE-certificaat in de hand hebben - dat praat toch een stuk makkelijker."
Patrick Hopstaken, hardware-engineer bij Van de Kar Elektrotechniek
Patrick Hopstaken ontwerpt al tien jaar met EPLAN. In 2004 ging hij aan de slag bij Van de Kar Elektrotechniek, een specialist in industriële automatisering uit Roosendaal. Hier maakte hij kennis met EPLAN Electric P8. Hij volgde de voorbije jaren een reeks opleidingen in Waalre, Reeuwijk en Zevenaar om de software zo goed mogelijk in de vingers te krijgen.
"Die trainingen zijn een noodzakelijke basis voor de ECE-opleiding," zegt Patrick. "Toch wist ik op voorhand dat het geen makkie zou worden om het ECE-certificaat te behalen. Ik had al heel wat verhalen gehoord van andere ECE-engineers. Het theoretisch examen viel best mee, maar het praktische gedeelte was andere koek."
Patrick had een herkansing nodig. "De tijdsdruk op het praktische examen is enorm. Je mag wel naslagwerken gebruiken, maar daar heb je gewoonweg de tijd niet voor. Om te slagen moet je enorm veel parate kennis van EPLAN in huis hebben. Een goede zaak. Zo kun je je als ECE-engineer echt onderscheiden van de gewone EPLAN tekenaars."
Door zijn kwaliteitslabel werd Van de Kar Elektrotechniek een EPLAN Certified Company. "Een belangrijke stap voor het bedrijf. We kunnen ons kwaliteitsniveau nog verder opvoeren. Bij veel klanten is het gebruik van EPLAN trouwens een pre. Logisch. Het is een krachtig en intelligent programma dat alles koppelt. Bij ons verloopt de engineering richting werkplaats ook efficiënter dankzij EPLAN. Een efficiëntie die we in de toekomst nog verder willen opschroeven door koppelingen te maken met de mechanische bewerking."